Historia
YRITYKSEN ALKUAJAT TSAARIN AJAN PIETARISSA
Torpparin poika kultasepän oppiin
Alexander Edward Tillander (s. 1837) Helsingin pitäjästä siirtyi 11-vuotiaana Venäjälle, tsaarin hovin suosimaan Tsarskoje Seloon, suomalaisen kultaseppä F.A. Holsteniuksen oppipojaksi.
Ensimmäiset oppivuodet
Vuonna 1855 Alexander suoritti kisällintutkinnon ja siirtyi Pietariin Carl Becksin kultasepänliikkeeseen. Vuonna 1857 hän aloitti työt arvostetussa C.R. Schubertin liikkeessä. Työnsä ohella hän säästi rahaa omaa yritystä varten, opiskeli kieliä ja laajensi yleissivistystään.
Kultaseppämestari ja oma verstas
Vuonna 1860 Alexander suoritti kultaseppämestarin tutkinnon vain 23-vuotiaana ja perusti pienen verstaan Pietariin. Vuonna 1868 hänen määrätietoisesti kasvattamansa yritys sai ulkopuolisen rahoittajan ja nimekseen A. Tillander & Co.
LIIKETOIMINNAN KASVU PIETARISSA
Uudet tilat ja kasvava henkilöstö (1870)
Vuonna 1870 Alexander lunasti liikkeen kokonaan itselleen ja hankki sille uudet, edustavat tilat. Yrityksessä työskenteli jo kultaseppämestari, useita kisällejä ja oppipoikia. Alexander keskittyi asiakassuhteiden hoitoon ja liikkeen johtamiseen. Samana vuonna syntyi hänen poikansa, Alexander Theodor Tillander.
Toiminnan laajeneminen ulkomaankauppaan (1874)
Vuonna 1874 Alexander aloitti säännölliset ulkomaanmatkat, joiden tavoitteena oli solmia kansainvälisiä liikesuhteita ja tuoda vaikutteita korutuotantoon. Liike sai mainetta voittamalla näyttelyissä palkintoja, kuten hopeamitaleita Pietarissa ja Jekaterinburgissa.
Uusi sukupolvi (1885)
Vuonna 1885 Alexander Theodor Tillander, Alexander Tillander nuorempi, aloitti oppivuotensa mestari Johan Lönnströmin johdolla. Harjoittelujaksonsa jälkeen hänestä tuli liikkeen nuorempi johtaja.
VUOSISADAN VAIHTEEN KUKOISTUS
Kansainvälinen asiakaskunta ja arvokorut (1900)
Vuosisadan vaihtuessa liikkeen kasvu jatkui tasaisesti, ja sen erikoisuuksiin kuuluivat palkintomitalit, emaloidut pääsiäismunat ja näyttävät jalokivikorut. Liike oli saavuttanut vakaan aseman, ja sen liikevaihto ylitti 100 000 ruplaa.
50-vuotisjuhlat ja Nevskij Prospekt (1901)
Vuonna 1901 Alexander Edward Tillander myi yrityksen pojalleen Alexander Theodor Tillanderille 100 000 ruplalla. Liike juhli 50-vuotista taivaltaan hotelli Europassa Pietarissa lähes 200 vieraan voimin. Myymälä muutti arvostetulle Nevskij Prospektille.
Platina ja jalokivet (1912)
Vuodesta 1912 lähtien kaikki jalokivikorut valmistettiin platinasta, ja liikkeen asiakkaisiin kuului muun muassa tsaari Nikolai II ja Aga Khan III.
MAAILMANSODAT JA VALLANKUMOUS
Ensimmäinen maailmansota (1914)
Sodan puhkeaminen vaikutti yllättäen positiivisesti liikkeen menestykseen, kun jalokivien ja kullan arvot nousivat.
Vallankumous ja toiminnan päättyminen Venäjällä (1917)
Bolševikkivallankumous katkaisi liikkeen toiminnan Venäjällä lähes kuuden vuosikymmenen jälkeen. Alexander Theodor Tillander siirtyi perheineen Suomeen ja turvasi arvokkaan varastonsa siirtämällä sen Helsingin kultasepänliike Victor Lindmanin haltuun sekä ulkomaille.
UUSI ALKU SUOMESSA
Helsingissä vuodesta 1918
Tillander aloitti Helsingissä syyskuussa 1918 aluksi yhdessä Lindmanin kanssa. Vuodesta 1921 lähtien liike käytti jälleen vanhaa nimeään.
Laajeneminen ja vakiintuminen (1920-luku)
1920-luvulla Tillander vakiinnutti asemansa Suomessa ja solmi uudelleen suhteet kansainvälisiin liikekumppaneihin. Ensimmäinen suuri suomalainen tilaus oli Suomen Valkoiselle Ruusulle.
MYÖHEMMÄT VUODET
Sota ja pula-aika (1930–1940-luku)
Laman ja sotien aikana liike keskittyi edullisempiin tuotteisiin ja kunniamerkkien valmistukseen, kuten Mannerheim-ristiin. Sodan jälkeen toiminta alkoi elpyä hiljalleen.
Konttisen perhe ja nykypäivä (2008–nykyhetki)
Vuonna 2008 Konttisen perhe osti Tillanderin. Myymälä avattiin Keskuskadulle vuonna 2010, ja verkkokauppa aloitti vuonna 2018. Vuonna 2022 myymälä muutti Pohjoisesplanadi 37:ään, missä se sijaitsee edelleen.